Председателят на ВАС пред Bulgaria ON AIR: Политиката няма място в правосъдието!

Георги Колев с екскслузивен коментар за днешния избор на съдии за ВСС

17.06.2017 | 20:39 Редактор: Василена Василева
Председателят на ВАС пред Bulgaria ON AIR: Политиката няма място в правосъдието!

Председателят на ВАС Георги Колев коментира пред Bulgaria ON AIR, че промените в съдебната система, направени преди година, са достатъчни и навременни.

"Неведнъж съм изказвал своето мнение. Не бяха необходими драстични промени, но те са за добро, например по-големите правомощия на Общите събрания на съдиите. Сега обаче трябва да се даде време, за да се направи анализ дали тези изменения са работещи или не. Тези промени, които бяха направени, са най-сериозните и са достатъчни", настоя той. 

"Много мои колеги съдии смятат, че няма място политиката в правосъдието. Не мисля, че има конфликт между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Противопоставяне има между всички онези колеги, които смятат, че политиката няма място в съдебната власт и тези, които стоят зад тази теза.

"Не знам какво значи нормалност, в крайна сметка аз и колегите гласуваме за развитие на съдебната система", отвърна той задочно на думите на Панов, който днес обяви, че гласува за нормалност и за връщане на доверието към съдебната власт.

Както знаете днес 2238 съдии избираха измежду 27 кандидати за шест места в кадровия орган. 

Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота във ВСС.

Снимка: Facebook