Ще има ли нов стандарт за киселото мляко?

Обществено обсъждане в Института по стандартизация

16.06.2017 | 14:40 Редактор: Мария Аладжова
Ще има ли нов стандарт за киселото мляко?

Съдбата на българското кисело мляко предизвика ожесточен спор в Българския институт по стандартизация. Там се състоя обществено обсъждане на изменение в стандарта за киселото мляко, което да разреши промяна в изискванията за опаковките. 

Министерството на земеделието и храните вече оттегли предложението си за изменение на стандарта и се обяви за запазване на досегашното положение.

Част от млекопреработвателите искат да се разреши употребата и на картон и полипропилен за опаковките на млякото. В момента то се съхранява в стъкло, керамика или полистирол. 

Европейското законодателство вече позволява включването на нови опаковки. Фирми масово нарушават стандарта за българско кисело мляко по отношение на опаковките. 

Продават го в кофички с надпис БДС, които според стандарта не са позволени. Именно 3 от шестте предприятия-нарушители предлагат кофичките да се правят и от други материал.

Потребители обаче виждат в предлаганите промени не загриженост за здравето, а икономическа изгода. 

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. 

Компетентен да се произнесе по темата е единствено техническият комитет за селскостопански и хранителни продукти. За да стане факт изменението, трябва да го подкрепят половината от гласувалите членовете на комитета.