Френският посланик у нас: България заема централна роля в Европа

Ерик Льобедел със специално интервю за Bulgaria ON AIR

13.06.2017 | 12:41 Редактор: Тодор Петров
Френският посланик у нас: България заема централна роля в Европа

Седмица след официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Париж – какво е значението за страната ни на предстоящата визита на новия френски президент в София? 

Френският посланик в България Ерик Льобедел с ексклузивен коментар за Bulgaria ON AIR. За председателството на България на Европейския съюз, икономическите и политическите взаимоотношения между двете страни – вижте в интервюто на Цветана Балабанова.

- Френският президент Еманюел Макрон скоро ще посети България. Какво е значението на тази визита за френско-българските отношения?

- Срещата между Макрон и Борисов миналата седмица беше много интересна и много съдържателна. Но в такъв сгъстен разговор, който проведоха двамата, няма как  да бъдат обсъдени всички теми. Както знаем, България догодина ще поеме председателството на ЕС и всички погледи ще са обърнати към страната ви. Това прави ролята на България в Европа все по–централна. Тази тема беше засегната миналата седмица в Париж, което постави началото на една положителна динамика. Сега предстои да се обсъдят детайлите, да се навлезе в дълбочина и да се подготвим заедно за трансформацията на Европа, за да постигнем тази нова Европа, която всички искаме.   Именно по тази причина президентът Макрон заяви, че иска да дойде в България до края на годината преди българското председателство на ЕС.  Целта е да задълбочим диалога ни както по европейските въпроси, тъй като сме изправени пред предизвикателства, така и двустранните ни отношения във всички сфери- култура,  икономика, политика.

- Може ли предстоящата визита да предизвика инвестиционни интереси към България?

- Френските компании вече имат солидно присъствие в България.  Има над 200 компании с над 14 хиляди служители  с инвестиции в много области. В същото време виждаме, че нещата в България кипят.  Развитият вече аутсорсинг сектор се насочва към информационните технологии.  Ние искахме да насърчим това в София с  френската марка "Френч тех". Технологичният сектор няма нужда от такава подкрепа, защото самият той е много активен.  Но когато бъде признат като такъв, благодарение на марка като "Френч тех", това му дава още повече свобода и възможности.  Често виждам млади французи, които идват в България и казват: Чухме за IT сектора в тази страна, за фирмата "Френч тех" и искаме да участваме в това развитие". През последните  6 години  френската общност в България се е увеличила двойно.  Освен технологичния сектор, има и много други  сфери, в които възнамеряваме да работим заедно. София има различни инициативи и ние бихме я подкрепили,  за да стане по–зелен, интелигентен и устойчив град. 

- След срещата на Борисов с Макрон стана ясно, че Франция ще подкрепи България за членство в Шенген и еврозоната. В какво ще се изразява тази подкрепа?

- И по двете теми президентът Макрон даде заявка да подкрепи България. Разбира се, що се отнася за еврозоната - само при условие, че всички  критерии са изпълнени. България все още трябва да положи известни усилия.  По въпроса за еврозоната – разговорите се съсредоточават до т.н. предверие. Френската страна е готова да ви подкрепи напълно по този механизъм.