Отвориха за посетители Триъгълната кула на Сердика

Първата артистична проява около нея е изложба по повод 160 години от рождението на княз Александър Батенберг

12.06.2017 | 21:25 Редактор: Василена Василева
Отвориха за посетители Триъгълната кула на Сердика

Нова археологическа атракция в София. Отвориха за посетители Триъгълната кула. Тя е част от крепостната стена на древна Сердика, която е била важно политическо и духовно средище на римската провинция Дакия. 

Била е изградена като допълнителна защита срещу варварите. Намира се близо до северната порта, през която се е стигало до основния римски път Виа диагоналис,  свързващ Средна Европа с Константинопол.

При строеж на жилищна сграда на столичния булевард "Княгиня Мария Луиза" строителите удрят буквално на камък.

От основите на бъдещия блок изникват останките на уникална триъгълна кула, част от северната крепостна стена на Сердика.

Кулата е изградена през шести век по заповед на император Юстиниан като допълнителна защита от нашественици. Не които и да е, а нашите предшественици - българи, славяни и авари. 

Кулата е единствената с такава форма в страната. Била е масивна сграда с около 12 метра височина.

Продължават археологическите проучвания и на Западната порта, под площад Света Неделя, както и на неолитното селище Слатина. Планират се разкопки и в градинката пред хотел Рила. 

А първата артистична проява в пространството около Триъгълната кула е изложба, посветена на 160-годишнината от рождението на княз Александър Батенберг.

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Петър Симеонов.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR