Армия, служби за сигурност, МВР - първият КСНС при президента Радев

Участниците единни за ВВС, сухопътните, морските, модернизация на армията...

30.05.2017 | 15:56 Редактор: Анисия Иванова
Армия, служби за сигурност, МВР - първият КСНС при президента Радев

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Армията, службите за сигурност и МВР бяха темите на първия Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. По четири основни точки, свързани с националната сигурност, участниците са постигнали съгласие.

След по-малко от месец - до 20 юни, трябва да е готов анализ на системата за сигурност с хоризонт следващите пет години, каза Радев. До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за ускоряване на проектите за модернизация на армията и за поддръжка на наличната техника. До края на 2017 година трябва да е готов национален план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година, съобщи още президентът.

Президентът изтъкна и че трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, да има възможности за кадрово и професионално развитие, да се вземат мерки за доокомплектоване на състава.

Не само военно-въздушните сили могат да бъдат модернизирани, ами и сухопътните и морските, ако вноските за новото оборудване бъдат плащани 15-20 години, убеден е премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че в решението на служебното правителство за купуването на нови изтребители са подредени трите основни държави, които произвеждат самолети.

"Сега колегите ще отидат да водят преговори и единствената задача, която ще получат от мен, е да може да плащаме на вноски през следващите 15-20 години, така както Унгария, даже може да модернизираме не само самолети, но и сухопътните войски, нова флота, всички родове войски имат нужда и аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се мисли за трите рода войска и да се плаща на по-малки вноски във времето", обясни премиерът.

Според него отбранителната ни промишленост работи и сега на пълен оборот и никога през последните 30 години не е била ангажирана с толкова много поръчки.

"Въпросът е в модернизацията на армията да използваме иновациите, учените от БАН, които по тази тема са направили едни страхотни разработки, да се приложат в България, защото това е един огромен финансов ресурс, който държавата до 2024 ще заделя", допълни той.

От изказването му след КСНС стана ясно, че парламентът ще прави промени в стратегията за национална сигурност, а обещанието да бъде подкрепена от дошло всички лидери на партиите в НС. Работа на парламента било също така да се направят закони, които да не позволяват на чужди държави да се намесват във вътрешната ни политика.

Борисов призна, че е останал много доволен от първото заседание на КСНС и отсече, че с държавния глава нямат различни мнения по въпроса за нуждата от модернизация на армията.

"Всички дадоха добър тон за първия КСНС на Радев, не само че се обединихме около негови предложения, но и беше много нормален, конструктивен диалог и той правилно благодари на всички участници, защото аз съм присъствал на КСНС, на които не можехме да се чуем, те всичките минаваха под какви ли не подвиквания", каза Борисов.

Според него Радев се радва от едно прекрасно отношение от всички, включително от тези представители на партии, които не го подкрепиха на изборите.

За нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МО и МВР са били единодушни всички министри и директори на служби на КСНС при президента, съобщи след заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистката обаче е скептична, че правителството на Бойко Борисов ще направи нещо в тази посока въпреки предизборните обещания.

Нинова обясни, че е попитала на заседанието финансовия министър Владислав Горанов за възможностите, а той отговорил, че актуализация на бюджета не се предвижда – нито за заплати, нито за увеличаване на състава.

В тригодишната прогноза бюджетът също не расте. Разбира се, ако БВП расте, ще растат и парите номинално, но това е едно бъдещо несигурно събитие, каза Нинова. Соцлидерката подчерта, че съставът и стимулите за работещите в МО и МВР са преди техниката. За нея обаче правителството на Бойко Борисов също дало заден ход.

"В миналия парламент те настояваха бързо, спешно да станат проектите за модернизация, сега изведнъж решават, че изплащането на техниката трябва да се разсрочи за години напред", разясни тя.

По отношение на предстоящото актуализиране на Стратегията за национална сигурност, Нинова заяви, че от МС не са споменали за заплахите във вътрешен план като контрабанда, влошаване на здравеопазването, неграмотност и проблеми в образователната система, битова престъпност.

Тя определи това като пропуск. Социалистите обаче получили уверение от президента Румен Радев, че следващият КСНС ще бъде и по такива въпроси, включително демографската катастрофа.

Заседанието при президента Румен Радев продължи 4 часа.