"Музикаутор" и БНР се споразумяха

Двете страни са направили отстъпки и са пред сключване на договор

24.02.2017 | 20:51 Редактор: Мария Аладжова

От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на "Музикаутор".

Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" постигнаха споразумение, съобщи БНР.

След направени отстъпки и от двете страни предстои сключване на договор между двете страни.

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината националното радио излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

Възползвайки се от монополното си положение "Музикаутор" настояваше за рязко увеличение на парите, заплащани от радиото за авторски права на музикални произведения. От радиото заявиха, че искането е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности.

До уреждането на взаимоотношенията с "Музикаутор" радиото заяви, че в програмите им ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

БНР благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска  музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация.

Българското национално радио благодари и на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.