Министър Ангелкова отчете: Рекорден летен туризъм за страната ни

От юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни

27.10.2016 | 21:52 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Ангелкова отчете: Рекорден летен туризъм за страната ни

Рекорден летен сезон за българския туризъм, отчетоха от ресорното министерство. Причината за повишения интерес е несигурната обстановка и атентатите в страни, където традиционно туризмът отчита най-високите си нива през лятото.

Рекордни посещения, приходи за страната ни носи лято 2016 г. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че най-голямо повишение на интереса към българското Черноморие има от страна на германските туристи. Те са с цели 33% повече тази година. Успели сме да върнем и руските летовници.

"От юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни, ако включим и крилата на сезона - от април до септември ръстът е над 6.6 млн.", отчете тя.

Рекордният сезон се дължи основно на усилията на бранша и на местните власти, убедена е Ангелкова. Другата причина е и отливът на туристи от традиционни любими места като Италия и Турция. 

Заради атентатите в южната ни съседка Турция има по-големи печалби не само за България, но за Гърция, Испания и Португалия. 

Според германското издание Spiegel през първите 8 месеца над 17 милиона нови туристи са посетили Гърция. Приходите са над 9 млрд. евро, което е в пъти повече от спечеленото от туроператорите и хотелите у нас.

Статистиката сочи, че от началото на 2016 г. Испания е била посетена от 10% повече туристи спрямо миналата година - това прави 52,5 млн. души. Посещенията са повече именно заради страха от тероризъм при конкурентите.

След атентата в Ница през юли във Франция се забелязва рязък спад на туристи. 40% т приходите от туризъм за региона на лазурния бряг идват именно от града, което в числа означава над 1,5 млн. евро годишно. 

Туризмът процъфтява на Пиренейски полуостров. Още в началото на летния сезон се очакваше, че държавата, сгушена в най-южната част на Европа ще има голям ръст на туристи. Резервациите обаче са повече от очакваните, дори преди да излязат официалните данни за лято 2016 г. е ясно, че те са с близо 30% повече от миналата година.

А у нас от министерството очакват и успешен зимен сезон. Вече има значително повече заявки за посещения от Русия, Великобритания, Израел, Белгия и Холандия.