СГС върна делото за атентата срещу Алексей Петров

Липсват доказателства за оръжието и извършителите, твърди съдът

25.10.2016 | 14:30 Редактор: Анисия Иванова
СГС върна делото за атентата срещу Алексей Петров

Софийският градски съд  е прекратил и върнал на прокуратурата делото срещу украинеца Роман Логвиненко, който е обвинен, че е организирал атентата с гранатомети срещу Алексей Петров, съобщиха от съда.

Според съда липсва фактическо описание на престъплението, тъй като се твърди, че Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат атентата срещу Петров.

Прокуратурата твърди още, че Логвиненко е склонил останалите трима участници да извършат покушението, като им давал наставления и разпореждания, но им обещал и 200 000 евро. Той набавил и двата гранатомета РПГ-22, организирал и следенето на Петров с осигурените от него два автомобила.

Атентатът срещу основния подсъдим по делото "Октопод" беше извършен сутринта на 29 октомври м.г в кв. "Кръстова вада", близо до дома му. Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард".

На Т-образно кръстовище Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него. Петров и Борисов усетили ударите отдясно в предната част на автомобила. Панорамното стъкло на "Мерцедес"-а се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило, включили се и защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса.

Така шофьорът продължил в посока бул. "Черни връх", където направил обратен завой и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

Обвинителният акт срещу Логвиненко беше внесен в съда в началото на септември, като от Софийската градска прокуратура обясниха тогава, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство.

В разпореждането на съдия Николай Николов, с което прекратява делото, се казва, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата, нито конкретните им действия. Въпреки че двата гранатомета, с които се предполага, че е извършен атентатът, са открити на местопрестъплението, съдът казва, че липсват фактически твърдения за използваното оръжие, пише "Правен свят".

За един от извършителите пък в описанието на прокуратурата, дадено от свидетел, се казва, че той е "слаб, с маска с бяло изображение на дух /позната от филма "Писък"/". Ролята на Логвиненко като подбудител била спомената фрагментарно, едва в обвинителния акт, без да са изяснени взаимоотношенията му с останалите трима участници.

Съдията докладчик намира за недопустимо, че в обвинението не се посочват конкретни факти, а доказателствата по делото са преразказ на свидетелски показания, протоколи за извършени действия по разследване и експертни заключения.

Липсата на фактически дадености, съдържащи се в обвинителния акт, нарушава процесуалното право на защита на Логвиненко, смята съдията.