Разследващите твърдят: Източването на европари е със знанието на шефа на ИАРА

Очаква се днес да бъдат повдигнати още обвинения

25.10.2016 | 13:31 Редактор: Ирина Георгиева
Разследващите твърдят: Източването на европари е със знанието на шефа на ИАРА

Трима души, сред които и шефът на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев, са задържани тази нощ при спецакция на ДАНС заради злоупотреби с евросредства.

Акцията, която започна в София, Бургас, Ямбол е стартирала заради получаване на евросредства срещу документи с невярно съдържание. 

До момента разследването е установило, че български фирми са декларирали неверни данни, за да получат повече евросредства от тези, които им са се полагали. 

От Прокуратурата засега не уточняват за какви суми е била злоупотребата, нито за кои европроекти става дума. Това се очаква да се случи на извънреден брифинг по-късно днес.

В ареста, освен Янчо Янев, е още едно длъжностно лице от Агенцията, както и представител на Търговско дружество, представило неверни данни, за да се възползва от евросредствата.

Иззети са множество документи. Според разследващите цялата престъпна схема е станала със знанието на изпълнителния директор на Агенцията.

Очаква се днес да бъдат повдигнати още обвинения, а по-късно през деня ще стане ясно каква ще е мярката за неотклонение на тримата задържани.

Разследването тече от няколко месеца и е образувано по сигнал.

Проверяват се и служители на Фонд "Земеделие", както и на Разплащателната Агенция, за да се установи дали престъпната схема не е действала на по-високо ниво.

Макар и да нямаше директор на ИАРА днес, Агенцията работеше нормално, показва проверка на Bulgaria ON AIR.

ИАРА управлява Програмата по рибарство, на която бюджетът до 2020 г. е 113 млн. лева, от които 88 млн. идват от фондовете на ЕС.

Директорът Янчо Янев беше назначен през 2014 г. след поредица от скандали заради недобро функциониране на Агенцията. Част от тях дойдоха и от ЕК, а преди пет месеца МЗХ се сдоби с нов заместник-министър, който специално да отговаря за Програмата по рибарство. На този етап от ведомството отказват коментар.