Заплахи заради ромски стипендии

Бивш полицай плаши със саморазправа

24.10.2016 | 18:48 Редактор: Васил Детелинов
Заплахи заради ромски стипендии

Бивш полицай заплашва със саморазправа служител на Ромския образователен център. Причината - стипендиите, които ще получават ромските ученици, за да ходят на училище. По-голямата част от парите са осигурени от неправителствената организация. Предвидено е те да стигнат за 700 деца, които да получават по 30 евро на месец за успех над 3,50.

Огнян Исаев е част от екипа на Ромския образователен форум, който ще осигури част от парите за стипендиите на ромски ученици. Ден след като министерството на образованието обяви началото на проекта, Огнян е затрупан с множество негативни съобщения и коментари в социалните мрежи. Едно обаче привлича вниманието му заради крайната агресивност. Изпратено е от Атанас  Атанасчев

"Това, което ми направи впечатление, след като разгледах профила му е, че е бивш или настоящ служител на МВР.  Получих следното съобщение от Атанас Атанасчев, цитирам: "Ей мангал мръсен, на какъв език трябва да се преподава в българското училище бе?  Не заслужавате да сте живи, а и на главата ни искате да се качите . Ще ти изкъртя главата само да те хвана някъде. Мръсен вмирисан циганин. Където те хвана, там ще те оставя мършо. С чук ще те блъскам в главата. Твоята мама циганска", прочете Огнян Исаев.

След като Огнян препраща съобщението до Facebook профила на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова Атанасчев му отговаря, че вече не работи за МВР и не се притеснява от министъра. Атанас Атанасчев отказа да застане пред камерата ни, за да обясни думите си. През социалните мрежи ни написа цитирам:

"Журналистическа етика в България няма! Радвам се, че си поговорихме."

От МВР обещаха да проверят случая. Със заплахите запознахме и министъра на образованието Меглена Кунева.

"Не знам за тези заплахи и много ми е болно да разбера това. 700 ромски деца в гимназията – повярвайте ми, това би били голям успех ако са стигнали до това ниво на образование: 9 и 10 клас. Това са деца, които 10 години полагат усилия и са се борили с бедност, предрасъдици, изградили са характер, борят се със социален натиск , приятелски натиск да се откажат , както и със заплахи катo тези.

 Огнян Исаев ще вече подготвя сигнал до прокуратурата.

Още в репортажа на Васил Детелинов.