Добрев сдаде имунитета си, отрича обвинението за "Белене"

"Далаверата бе спряна с мой подпис", твърди депутатът от ГЕРБ

24.10.2016 | 18:59 Редактор: Тодор Петров
Добрев сдаде имунитета си, отрича обвинението за

Депутатът Делян Добрев обяви, че сам се отказва от имунитета си, не е виновен и се надява това да се докаже в съда. 

В 15:45 бившият министър посети сградата на НС, за да подаде заявление в деловодството, с което доброволно се отказва от имунитета си. Той направи това в компанията на колегата си Томислав Дончев, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

На излизане настоящият депутат от ГЕРБ беше доста пестелив в коментарите си, но твърди, че е невинен.

"Далаверата "Белене" бе спряна с мой подпис от доклад до Министерски съвет няколко дни след като станах министър", коментира Делян Добрев.

Според прокуратурата като министър Делян Добрев е нанесъл щета от над 4,5 млн. евро на НЕК чрез умишлена безстопанственост. Става дума за договор от началото на 2005 г. за строителство на АЕЦ "Белене", сключен с изпълнителя "Парсънс", който включва избор на строител на ядрената централа, проектиране, осигуряване на контрол на качеството и др. 

В началото на 2012 г. тогавашният кабинет на ГЕРБ прекрати изграждането на централата. Решението беше потвърдено и от парламента. Въпреки това плащанията от НЕК към "Парсънс" продължили. Преди седмица бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян бяха привлечени заради неизгодна сделка за оборудване на централата. След това обвиняем стана и бившият енергиен министър от правителството на тройната коалиция Петър Димитров, защото не е упражнил контрол върху дейността на Велков и Папазян.

"Колегата Добрев се ползва с нашето доверие и подкрепа и се надяваме по-скоро той да има възможност да докаже невинността си", каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Няма доказателства Бойко Борисов или някой друг от първия му кабинет да е знаел, че плащанията към "Парсънс" продължават, заявиха от прокуратурата. Обвинения срещи други високопоставени държавни представители, свързани с НЕК и енергетиката, обаче ще има.