Започнаха да се разотиват протестиращите срещу мигрантите в София

Шествието премина мирно и без инциденти

21.10.2016 | 21:30 Редактор: Ирина Георгиева
Започнаха да се разотиват протестиращите срещу мигрантите в София

Два часа след началото, протестиращите срещу мигрантите в столицата, започнаха да си разотиват. Той започна от бул. "Мария Луиза" и приключи на пл. "Лъвов мост". Шествието премина мирно и без инциденти. Полицейското присъствие в района остава засилено. 

Протести освен в София, се очакваше да има във Варна и в Ямбол.

Протестиращите категорично искат затварянето на границата ни с Турция, както и ограничаването на бежанския поток към страната ни и неприемането на бежанци от страна на България.

Предвиждат се протести в елховското село Бояново след като вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви днес, че със 160 млн. европейски пари ще бъдат изградени три площадки в България за извънредни ситуации и засилен мигрантски натиск. 

Една от тях е предвидена да бъде именно там, а в сряда собствеността е била прехвърлена от Министерство на отбраната на Областния управител на местните казарми. Площадката там ще се стопанисва от гражданска защита и може да се използва и за други цели освен миграционния натиск.

Специалните ни части са предотвратили опит за влизане в България на 350 мигранти само за месец и половина, съобщи военният министър Николай Ненчев. Той обаче не скри, че се очаква увеличение на мифграционния натиск.

"Всичко това, което се случва в Афганистан, в Сирия, в Иран, в Либия, не ми дава повод за оптимизъм, така че подготвяме се за дългосрочни мисии. Проблемът с бежанците е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България и ще бъдем изключително сериозно отдадени на това", коментира Ненчев.

Специалните части са разположени предимно в района на Малко Търново.

Местните казват, че през последните месеци границата я пресичат предимно афганистанци, които често са агресивни.

Министър Ненчев припомни, че Правителството е отпуснало допълнително 20 млн. лева, за да се ускори завършването на оградното съоръжение. Ще се отпуснат и още средства за нови униформи за военните, които пазят границите преди началото на зимния сезон.

Всичко това се случва на фона на обявената преди седмица втора степен на опасност за засилен миграционен натиск на българо-турската граница. Това се случи на 15 октомври от министър Бъчварова