НС гласува промените в Изборния кодекс на първо четене

Спешните поправки в законодателството влизат в пленарна зала днес

21.10.2016 | 11:02 Редактор: Мария Аладжова
НС гласува промените в Изборния кодекс на първо четене

Приетите от правната комисия в НС промени в Изборния кодекс, влизат за обсъждане в пленарната зала днес и трябва да бъдат гласувани на първо четене.

Очаква се още днес депутатите да изготвят и общия законопроект, за да може промените да са факт още следващата седмица. Три са законопроектите, които бяха приети ударно, почти в последния момент преди президентските избори.

Сред приетите предложения е отпадането на тавана от 35 секции за държава в чужбина, като ограничението беше премахнато единствено за страните от Европейския съюз.

При президентски и кметски избори гласовете "Не подкрепям никого" ще се зачитат при определяне на избирателната активност и на резултатите, предвиждат още одобрените промени. Ще се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК в една избирателна секция да се гласува в повече от една урна.

Вчера от ЦИК съобщиха, че броят на секциите в чужбина се увеличава - те стават общо 307, а държавите, където ще може да са гласува са 71. Най-вероятно обаче вотът ще струва на бюджета повече от предвиденото.