Германия отказа да върне Бекташ

Мъжът, който уби мотористи у нас, е в Германия, където живее

21.10.2016 | 22:01 Редактор: Ирина Георгиева
Германия отказа да върне Бекташ

Турският гражданин Фарук Бекташ, който прегази и уби на място семейство мотористи в Драгоман, е в Германия, където живее.

Властите там обаче се отказали да го върнат на българското правосъдие. Новината съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на Bulgaria ON AIR.

От германското вътрешно министерство оказаха да коментират отделни случаи поради съображение за поверителност.

Министър Бъчварова коментира и темата за предаването на седем души в Турция, за които се смята, че са свързани с опити за преврат там.

Фарук Бекташ изчезна веднага след като Софийският районен съд го пусна под домашен арест в края на лятото. Това предизвика вълна от протести на мотористи.

"Издали сме червена бюлетина. Той е в Германия и германските власти са отказали неговата екстрадиция. Имат някакви аргументи, които аз не знам", коментира министър Бъчварова пред журналисти.

Фарук изчезна в момент, когато България върна на турските власти Абдуллах Бююк, за когото се твърди, че е свързан с организаторите на турския военен преврат.

От началото на годината общо 66 души са отведени до границата ни с Турция, а последните седем категорично не са искали убежище нито в Румъния, нито у нас и не могат да бъдат определени като политически преследвани заради връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен.

"Ние не можем да преценим кой е гюленист и кой не е. И не е редно в България да правораздаваме по тая тема", коментира тя.

Бъчварова е категорична, че връщането им не е част от политическа договорка.