Официално: Бокова и Георгиева една срещу друга в битката за ООН

Русия разкритикува решението на правителството и намекна за чуждо влияние

30.09.2016 | 14:26 Редактор: Тодор Петров
Официално: Бокова и Георгиева една срещу друга в битката за ООН

Официално - и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева остават в битката за генерален секретар на ООН. Това съобщиха от Съвета за сигурност. Русия е изразила възражение срещу решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за поста и намекна, че то може да е взето под някакво влияние. 

Кристалина Георгиева е вписана като 13-и претендент за наследник на Бан Ки-Мун. Изслушването й ще бъде в понеделник, 3 октомври. Включването й в списъка беше забавено, тъй като Русия и още три страни от Съвета за сигурност на ООН разкритикуваха писмото на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната и поискаха разяснения дали другият български претендент – Ирина Бокова, остава в надпреварата. 

Новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември обяви, че възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност и няма юридическа пречка. По думите на ван Бохемен има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата. 

Междувременно Унгария официално подкрепи Кристалина Георгиева. Тя беше издигната като втори кандидат от българска страна, след като Бокова не успя да влезе в топ 2 при петото гласуване, каквото беше условието на кабинета Борисов. 

Георгиева заяви, че за нея е чест да приеме такава кандидатура и за една седмица трябва да свърши работа, която другите кандидати са свършили за година. Тя трябва да събере подкрепа преди гласуването в Съвета за сигурност на 5 октомври, когато за пръв път страните с право на вот ще могат да покажат предпочитанията си.