Росен Плевнелиев: Свободата е безценна, но не безплатна!

България застава зад общия стремеж за гарантиране на сигурността в Европа, каза президентът

29.09.2016 | 21:46 Редактор: Луиза Божинова
Росен Плевнелиев: Свободата е безценна, но не безплатна!

Свободата е безценна, но не безплатна, обяви президентът Росен Плевнелиев по време на участието си в церемонията по отбелязването на една година от активирането на Щаба на НАТО у нас.

"Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно", каза държавният глава, цитиран от пресцентъра си.

Плевнелиев обясни, че България застава зад общия стремеж да се гарантира сигурността и демократичното развитие в Европа.

Той припомни, че създаването на Щаба на НАТО е част от общата адаптация на силите на НАТО и на командната система на Алианса.

"Създаването на тези структури е и категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа "28 за 28" и ще подобри взаимодействието между националните сили и Силите за незабавен отговор на НАТО при възникване на военно-политическа криза", каза още държавният глава.

Той изброи и събитията, които застрашават сигурността ни.

"Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като Ислямска държава придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид", каза още президентът.

Той съобщи, че от официалното активиране на 3 септември 2015 г. до днес Щабният елемент участва в редица международни и национални учения и форуми, благодарение на които значително е повишена индивидуалната и колективна подготовка на личния състав.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ясен_Янков
преди 7 години
Напротив, пастирке! Братята руснаци ни освободиха без пари! Натовците ни заробиха и ние си плащаме за удоволствието! Защо не се кандидатираш за още един мандат? Питай Винету дали ти разрешаав! Сигнализирай за неуместен коментар