Борисов: Хората ги интересува как ще живеят, a не кой е кандидат за ООН

Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава, посочи още премиерът

29.09.2016 | 14:46
Борисов: Хората ги интересува как ще живеят, a не кой е кандидат за ООН

Хората не ги интересува дали Бокова или Георгиева ще бъдат издигнати за генерален секретар на ООН, а как ще живеят. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за промяната в решението на правителството, което първо подкрепи Ирина Бокова, а вчера пренасочи подкрепата си към Кристалина Георгиева.

Той каза още, че е право на Ирина Бокова да не се отказва от надпреварата.

"Желая успех на опозицията с вота на недоверие", коментира премиерът намерението на социалистите да внесат вот за провал във външната политика.

"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандидатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота", коментира Борисов.

В Луковит, при откриването на саниран жилищен блок, премиерът посочи, че програмата за саниране на жилища, която е на 100% безплатна за гражданите, е най-социалната политика, защото парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите.

Той допълни, че до края на годината около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в програмата.

"Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше", обясни Борисов. По думите му, в момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата.

"Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме… Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин", коментира Борисов. 
 
Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта "Белене".

"Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала "Хемус". Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за "Белене", без да подпишат договор", посочи Борисов.
 
"Като дойдем ние, само плащаме: 2,5 млрд. лв. сме платили за двете централи и за реакторите. И без да усети никой – всички щети по КТБ, 3,7 млн. лв. И това е само от борбата с контрабандата, с парите, които събрахме", коментира премиерът.

Бойко Борисов каза още, че за изборите ще говори в неделя, когато ГЕРБ ще представи кандидат-президентската си двойка.

Четете още новини в Dnes.bg