Прокуратурата подхваща бившия ректор на МУ

Одитът на МОН констатирал редица нарушения - ниски такси, закупен джип, командировки

28.09.2016 | 12:20 Редактор: Анисия Иванова
Прокуратурата подхваща бившия ректор на МУ

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет – София. То е базирано на данните в предварителния одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, който е изпратен на прокуратурата, съобщиха от прокуратурата.

Според доклада бившият ректор на МУ-София е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8. Имотът е публична държавна собственост и процедурата по премахването му трябва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяването му от публична в частна държавна собственост.

Предмет на разследване са и действията на бившия ректор на МУ-София по сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София. Установено е, че в периода 2014 г. - 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език.

За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години, допълват от прокуратурата.

Данните за безстопанственост са и констатациите на одита за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., без да има реална възвращаемост за университета.

Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. "Range Rover Sport 4 х4" през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT- услуги.
Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.

Министърът на образованието Меглена Кунева днес заяви, че във връзка със скандала е поръчала планови проверки на всички медицински университети.  Тя посочи, че екипът, който е правил одита, е абсолютно професионален и ще продължи да работи в сферите, свързани с работата на МОН.