Правителството проверява може ли да се обжалва решението за "Белене"

Становището ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание

28.09.2016 | 22:15 Редактор: Луиза Божинова
Правителството проверява може ли да се обжалва решението за

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от "White and Сase", в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между "НЕК" ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта "Белене".

Становището ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание, съобщават от правителствената пресслужба.

"White and Case" e международното адвокатско дружество, което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд.

Припомняме, страната ни беше осъдена да плати над 1,2 млрд. лв. на руската страна, като обаче в замяна трябваше да получи по-рано поръчаното оборудване, в което влизат и два реактора.

Управляващите прокараха през парламента закон, с който на НЕК ще бъде предоставен кредит, за да се издължи с руснаците. В последствие се очакваше, че компанията ще върне парите след препродажба на енергоблоковете или след приватизация на проекта и реализирането му у нас от стратегически инвеститор.

Вчера обаче енергийният министър Теменужка Петкова призна, че вариантът "препродажба" е неизгоден за страната ни. Стана ясно и че точната сума, която дължим на руската страна, не е напълно ясна, тъй като не всичко от заявеното е произведено към момента.