Ирина Бокова: Продължавам битката

Това заяви тя в социалните мрежи

28.09.2016 | 18:57
Ирина Бокова: Продължавам битката

Ирина Бокова заяви, че ще продължи участието си в битката за нов генерален секретар на ООН.

Тя написа в профила си в Туитър, че е напълно заангажирана да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар. 

По-рано днес премиерът на България Бойко Борисов посочи, че заради незадоволителните резултати страната снема доверието си от Бокова и номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар.

По думите му правителството, президентската институция и МВнР са положили огромни усилия в подкрепа на кандидатурата на Бокова, но след последното гласуване, когато резултатът ѝ е с 1 място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени, е нужна промяна.

 "Българското правителство трябва да подходи отговорно и да издигне кандидат за генерален секретар на ООН с по-големи шансове", настоя министърът на външните работи Даниел Митов

Ден по-рано Бокова коментира, че не вижда сериозна причина да се оттегля, тъй като никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои.

Тогава тя заяви, че призивите за излизане от надпреварата са недостойни и коментира още, че с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище.