Йорданка Фандъкова печели одобрението на 67% от българите

След нея е Кристалина Георгиева, а Бойко Борисов е на трето място

27.09.2016 | 12:32 Редактор: Луиза Божинова
Йорданка Фандъкова печели одобрението на 67% от българите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова печели одобрението на 67% от българите. Според данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп" Фандъкова е с най-висок рейтинг сред политиците и изпреварва дори премиера Бойко Борисов. След нея българите най-много харесват еврокомисаря Кристалина Георгиева, която се радва на подкрепата на 53% от анкетираните.

Борисов се нарежда на трето  място с 48% одобрение. След него са регионалният министър Лиляна Павлова – с 47% одобрение, омбудсманът Мая Манолова – с 43%, вицепремиерът Томислав Дончев – с 42%, министърът на културата Вежди Рашидов – с 40%, министърът на спорта Красен Кралев – с 39%, претендентът на АБВ за държавен глава Ивайло Калфин – с 35% и лидерът на ВМРО и кандидат на националистите за "Дондуков" 2  Красимир Каракачанов – с 33%.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 5-12 септември. Социолозите анализират, че през последните шест месеца има леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици.

Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%.

75% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Одобрението и неодобрението към правителството е изравнено сред избирателите на РБ.

Сред привържениците на останалите партии неодобрението доминира.

На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността както в национален, така и в личен план, расте респектът към силовите ведомства – полиция и армия.

Съдът за пореден път е институцията с най-ниско одобрение.

За последните шест месеца работата на премиера печели 4 пункта одобрение, като в момента одобрението към Борисов е по-висок дял от неодобрението (48%:42%).

Най-малко впечатления имат хората от работата на новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. Дебатът в сферите на здравеопазването и образованието е много остър и перманентен по повод на реформите, което води и до ръст на критични оценки към титулярите на тези министерства.

Цветан Цветанов и Валери Симеонов са най-одобряваните председатели на Парламентарни групи в Народното събрание – одобряват ги по 29% от българите.

Сред популярните лидери на Парламентарни групи намира място и лидерът на БСП Корнелия Нинова с 26% одобрение.

Най-слабо популярните лидери на ПГ са тези на БДЦ-Народен съюз Румен Йончев (одобряван от 3%) и Красимира Ковачка с 5 доверие.