Македония към България: Паметната плоча е незаконна

След дипломатически разговори, реакция няма

25.09.2016 | 11:00
Македония към България: Паметната плоча е незаконна

Провокацията с паметника на Каймакчалан получи дипломатическо измерение. В официална позиция външното министерство на Македония заявява, че военната плоча е незаконна. 

Реакцията идва успоредно на острата закана от страна на българското правителство, а именно че ако страната не вземе отношение по случая, македонското правителство няма да получи подкрепата ни за присъединяване към ЕС. 

Спорът, вълненията и острите реакции около натрошената паметна плоча на български войници се пренесе от социалните мрежи към международната политическа сцена.

Премиерът Бойко Борисов предупреди македонския си колега, че поведението на нашата съседка е недопустимо и призова за светкавична реакция и разграничаване на правителството.

"Да чупят с чукове български паметници ще им доведе много неприятни срещи след това", категоричен е премиерът.

След разговори на високо ниво македонският премиер обеща реакция. В дипломатическия пъзел обаче липсваше едно важно парче. Оказа се, че Македония има реакция и то далеч неразграничаваща се. В официална позиция външното министерство на страната заявява:

"Плочата е незаконно поставена и очаквам от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи".

В изказването се казва още, че Македония очаква институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава. 

"Това ли заслужава българинът. Да излезе някой и да троши плочи. Ние не чакахме Македония да ни поиска помощ, а им изпращахме храни и води и всички македонци бяха доволни, когато България им помогна", посочи Бойко Борисов.

Междувременно родни политици настояха Македония да получи червена светлина за присъединяване към ЕС. Директорът на Националния исторически музей пък обяви, че ще се съди журналистът, публикувал провокативните снимки. Вече е изпратено и протестно писмо до македонския президент.