Зоната около "Св. Александър Невски" става пешеходна

Удоволствието ще струва 40 млн. лв.

24.09.2016 | 16:22
Зоната около

По-малко автомобили в центъра на София - това предвижда нов столичен ремонт на стойност 40 милиона лева. Ключови места в града ще бъдат затворени за движение на коли и превърнати в зони за разходка. Шофьори и пешеходци реагираха по различен начин на новината.

Пространството пред катедралния храм "Александър Невски" например от години е предпочитано за шофьорите кръгово кръстовище и паркинг, разказва Нова тв. Сега, ако искате да разгледате храма, трябва внимателно да се огледате и в двете посоки, защото тук трафикът винаги е интензивен. Скоро обаче "господари" ще са единствено пешеходците, туристите и младоженците.

По план цялото пространството пред паметника трябва да се превърне в място за отдих и разходка. В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица Шишман. В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони.

"Група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут", коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Новината обаче бързо срещна неодобрението на шофьорите.

"Трагедиите в София продължават. Повече не мога да кажа нищо. Не стига разкопаните улици и кражбите ами ще се занимаваме и със затваряне още на зони", възмути се таксиметров шофьор.

В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки. На 10 централни места в града ще са разположени и безплатни Wi Fi зони.

Четете още новини в Dnes.bg