АБВ избра: Ивайло Калфин е кандидатът им за президент

Той ще бъде издигнат от коалиция от седем партии

15.09.2016 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
АБВ избра: Ивайло Калфин е кандидатът им за президент

Ивайло Калфин е кандидатът на АБВ за президент. Това обяви преди малко лидерът на партията Георги Първанов.

Той обаче не е кандидат само от името на партията на Първанов, а от името на 7 формации, които ще се явят на вота през есента с име на коалицията "Калфин - президент". Това съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова. По думите й част от тези формации са именно АБВ, "Гергьовден", ГОРД, земеделци и др.

Георги Първанов заявил, че името на коалицията не е избрано случайно. Според него то показва амбицията на тяхната формация за победа на президентските избори.

Името на вицепрезидента все още не е ясно - най-вероятно няма да стане известно и днес.

Днес Мария Папазова е разговаряла и с кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев. Той не бил притеснен от евентуалната кандидатура на АБВ за президентските избори.

"Вярвам, че избирателите на АБВ и на другите леви партии, са по-мъдри от своите лидери. В края на краищата, те ще ме подкрепят, защото в разговорите с тях виждам, че тези хора искат промяната", коментира ген. Радев за Bulgaria ON AIR.

Георги Първанов започна представянето на Ивайло Калфин с изброяването на всичките му успехи - от ролята му на депутат в Тройната коалиция, през евродепутатството му и през мандата му като социален министър в правителството на Бойко Борисов.

За втори път Калфин е номиниран за държавен глава. На 16 юли 2011 г. той бе избран за кандидат-президент на БСП, в тандем с актьора Стефан Данаилов.

Двамата стигнаха до балотаж, но там взеха 47.42 % от гласовете и отстъпиха на предложените от ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова.