Приемно семейство отглежда красивото бебе, изоставено между етажите във Варна

Нарекли го Енчо, все още няма данни за родителите му

31.08.2016 | 12:35 Редактор: Анисия Иванова
Приемно семейство отглежда красивото бебе, изоставено между етажите във Варна

Бебето, изоставено между етажите на жилищен блок във Варна, вече е настанено в приемно семейство.

Хората, които го отглеждат, го наричат Енчо, тъй като момченцето бе намерено на Еньовден и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан.

Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име по съдебен път, съобщи пред Информационна агенция "Черно море" Адриана Григорова, директор на дирекция "Социално осигуряване" във Варна.

Причината е, че на този етап няма никакви данни за родителите му. Те се издирват от полицията и разследването не е приключило. Когато това се случи, ще подадем искане до прокуратурата за образуване на дело и за съдебно решение за име и ЕГН, обясни Григорова.

Според нормативите всяко бебе получава акт за раждане в 7-дневен срок. Ако той бъде пропуснат по някаква причина, служебните лица в общината издават необходимия документ, ако раждането е в рамките на календарната година.

"В нашия случай обаче момченцето е родено вероятно през октомври или ноември 2015 г., което изисква съдебно решение", поясни Григорова. Тя каза още, че детето е в отлично здраве и получава всички необходими грижи за отглеждането си.

Бебето бе намерено подхвърлено на 24 юни на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. "Владислав Варненчик".

То бе откарано веднага за преглед при лекари и още същия ден предадено на социалните служби. След това то бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във "Виница".

Момченцето е с бяла кожа, сиво-сини очи и кръгло лице. Когато е било изоставено, е било високо 70 сантиметра и е тежало 7,6 килограма. Детето е било в добро здравословно състояние, облечено в сива тениска и дълги сиви панталони.

По данни на полицията, жената, оставила момченцето на междуетажната площадка, е пълна, на около 20-25 години, с бяло лице и кестенява права коса. До момента издирването й в област Варна не е дало резултат.