Затягат контрола в бежанските центрове

Мярката идва след сбиването в Харманли

30.08.2016 | 20:51 Редактор: Васил Детелинов
Затягат контрола в бежанските центрове

Затворени зони за придвижване на мигрантите искат от Агенцията за бежанците. Мярката идва ден след масовото сбиване в Харманли между полицаи и бежанци. Предложението ще бъде обсъдено и гласувано на утрешното заседание на правителството. Ето и останалите мерки.

Мигрантският натиск и боя в Харманли накараха Агенция за бежанците да предложи мерки за потушаване на напрежението в бежанските центрове. Идеята е да се създадат места от затворен тип. Бежанците няма да имат право да излизат извън обособените зони. Те може да са цели градове или квартали.Има обаче условия:

  "Tези зони не трябва да ограничават човешките права на лицата настанени в тези зони. Те трябва да имат достъп до медицински услуги, образователни и социални дейности. Tе имат право да излизат в ограничен периметър. Осигурено им е място за разходка, място за среща с адвокати, НПО,място за провеждане на интервюта, но всичко това е оградено и те не могат да излизат без разрешение и придружител. Това не е арест"- обясни председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Ако бъде одобрен от правителството, новият устройствен правилник ще позволи да се създадат и помещения от затворен тип. Там ще се настаняват лица, които системно нарушават закона и срещу тях се води наказателно производство. Първото подобно помещение от затворен тип ще е в Бусманци. Също ще се засили полицейското присъствие около центровете за бежанци в страна, както и ще се правят внезапни проверки.

Ден след сблъсъците между полицията и бежанците в Харманли, полицейското присъствие остава засилено.

 "Лицата, които бяха установени като участници в случая са изведени и са задържани в районното управление.Ккато приключи проверката и имаме становището на прокуратурата, евентуално те могат да бъдат изведени и в друг център, за да не бъдат отново причина да се случат тези неща"- обясни Ангел Цанков, директор на ОД на МВР –Хасково. 

След сбиването в центъра са премахнати всички камъни и дървета, забранено е внасянето и употребата на алкохол. А медиация ще помогне да се потуши напрежението между бежанците от различен произход.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 

 

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Elena_Rashkova
преди 7 години
Това правителство и тази държава, не разбра ли, че ние мигранти не искаме. Нито в затворени, нито в отворени центрове. Тъй като Турция не ги иска обратно, а Сърбия не ги пропуска вече, те остават тук. Единствения начин е, да не се допускат на територията на България. Което означава, да приложим методите на унгарците - засилена охрана на границата, експресно дострояване на оградата и започване на втора. И то веднага, без бавене. Всеки ден забавяне ни доближава все повече и повече до загубата на свободата ни, до загуба на правата ни. Всеки ден забава ни доближава все повече до атентати, до грабежи, до изнасилвания, до гражданска война. Надхвърлянето на критична бройка мигранти на единица територия, води до невъзможност да бъдат контролирани и застрашава сигурността на обикновените граждани. Защо хората, които ни управляват искат и допускат това да ни се случи, аз просто не разбирам. Защо? Сигнализирай за неуместен коментар