Затваря ли се вратата към ООН - Ирина Бокова е трета в надпреварата

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е фаворит за поста

30.08.2016 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
Затваря ли се вратата към ООН - Ирина Бокова е трета в надпреварата

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш консолидира сериозна преднина в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, след третото тайно гласуване на Съвета за сигурност на световната организация днес.

Дипломати казват, че само решителен отпор от страна на Русия, която твърди, че постът трябва да бъде даден на кандидат от Източна Европа, може да спре избора на Гутериш, пише The Guardian.

Очаква се четвъртото тайно гласуване да бъде през септември, а надеждите са през октомври да има консенсус около победителя.

В поредица тайни гласувания, 15-членният Съвет за сигурност на ООН гласува дали да насърчат, обезкуражат или дадат неутрално мнение за всеки от кандидатите. Резултатите от гласуването днес показват, че 11 гласа "насърчават" Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците.

Това е същото ниво на подкрепа, както при предишните гласувания, но този път гласовете "не насърчавам" са се увеличили от два на три и има един "без мнение".

Словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак е изненадващият подгласник - беше на 10-то място от общо 11 кандидати по-рано този месец.

Третото място си го делят българката Ирина Бокова и и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, които са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

От The Guardian описват Бокова като бивш български външен министър, генерален директор на UNESCO, както и последната надежда за онези, които искат да видят жена начело на ООН.

"Това наистина разширява пропастта в състезанието. Тя показва, че преднината на Гутериш се стабилизира", каза дипломат от ООН. 

Има слухове, че или Русия или страна съюзник на Русия в Съвета за сигурност е променила гласа си за Гутериш от "без мнение" в "не насърчавам".

"Истинският въпрос е дали този обезкуражаващ глас е тактика, целяща да покаже цената на руското съгласие, или дали казва по същество: "ние не го искаме", казва дипломатът.

Русия и останалите четири постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Великобритания, Франция и Китай - всички имат правомощия да блокират кандидатури. Въпреки че настоящата процедура по избор на генерален секретар е много по-прозрачна от предишните, победителят ще трябва да бъде одобрен от петте постоянни членки, както и преди.

Драматичното изкачване на Лайчик го прави компромисен кандидат, ако Русия остане непреклонна за Гутериш, макар че той е получил пет обезкуражаващи гласа. Не е известно дали сред гласувалите "не насърчавам" е имало постоянни членки на Съвета за сигурност.

Броят на кандидатите, които са получили най-малко подкрепа на последния таен вот, сега ще бъдат под натиск да се откажат от надпреварата. Сред тях са бившият молдовски външен министър Наталия Герман, Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, която в началото бе фаворит и подкрепяна от няколко западни държави, е получила осем гласа "не насърчавам" срещу едва шест "насърчавам". Дипломати казаха, че сега тя е изправена пред трудното решение дали да остане в надпреварата.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки -мун изтича на 31 декември 2016 г.