БСП реши: Инициативен комитет издига ген. Румен Радев за кандидат за президент

Името за кандидата за вицепрезидент днес не е обсъждано

30.08.2016 | 18:55 Редактор: Ирина Георгиева
БСП реши: Инициативен комитет издига ген. Румен Радев за кандидат за президент

Заседанието на "Позитано" 20 продължи повече от три часа. На него беше решено, че генерал Румен Радев ще бъде издигнат за кандидат за президент от Инициативен комитет.

Припомняме, че това решение е съвсем различно от последното, което взе БСП на последния си Национален съвет. Тогава партията реши да тръгне към изборите в широка коалиция. Малко след това обаче последва разрив между БСП и бившите им другари от АБВ. Това наложи свикването на нов пленум днес, който да отмени първото решение и да вземе ново - БСП тръгва на избори с Инициативен комитет, оглавен от Стефан Данаилов. Това стана ясно след заседанието на пленума.

Не е ясно обаче кой още ще бъде в Инициативния комитет, но от "Позитано" 20 намекнаха, че това ще бъдат видни общественици и партийни членове.

Според БСП, Инициативният комитет, който ще издигне генерал Румен Радев ще осигури широка подкрепа за кандидатурата му. В него ще влизат представители на БСП, на партиите от БСП - лява България, а начело застава Стефан Данаилов.

"Страшно харесвам генерал Радев и съм негов фен. Много обичам мъже, защото все по-рядко се срещат в пространството, а той е един истински мъж и когато каже "да" - това е "да", а не - "де" - ни "да", ни "не", коментира Данаилов.

Данаилов ще покане и председателят на БСП Корнелия Нинова в Инициативния комитет. Други знакови фигури обаче, които ще се включат не станаха ясни.

Името за кандидата за вицепрезидент днес не е обсъждано. Това ще стане ясно през септември.

Самият ген. Радев каза, че не е притеснен от забавянето и посочи, че другите партии все още нямат кандидати.

В БСП в момента надделява мнението, че кандидатът за вицепрезидент трябва да бъде партийна фигура, а най-спряганото име е на евродепутата Илияна Йотова.