БСП решава за инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев

Идеята не се приема единодушно от всички членове на партията

30.08.2016 | 14:49 Редактор: Мария Аладжова
БСП решава за инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев

Националният съвет на БСП започна заседание, на което трябва да бъде определено по какъв начин издигнат техния претендент - ген. Румен Радев, за президент. 

Днес червеният пленум трябва да отмени решението от предното си заседание, на което социалистите решиха да се явят на изборите за президент в широка коалиция с АБВ. 

Сега най-вероятно те ще се включат в надпреварата за "Дондуков" 2 под формата на инициативен комитет. Това решение обаче не се приема еднозначно, нито от членовете на партията, нито от членовете на Националния съвет. 

В началото на лятото БСП проведе референдум, който показа, че едва 2% от членовете на партията подкрепят идеята за създаване на подобен инициативен комитет. Въпреки това обаче, преди седмица лидерът на Левицата Корнелия Нинова обяви, че застава зад тази формула.

Предложението е в комитета, освен членове на партията, да влязат патриотични организации, най-вероятно организации на бивши военни и граждански такива. 

"Ще вземем решение за отлагане на името на вицепрезидента за септември месец. В момента сме все още на варианта на формиране на формулата, т.е. инициативен комитет, и следващата ще бъде за определяне на този вицепрезидент", коментира преди началото на заседанието председателят на БСП-София Калоян Паргов.

А на въпроса как му изглежда идеята за учредяване на инициативен комитет, бившият лидер на Левицата Михаил Миков отговори: "Нека да я видим и да я чуем и тогава ще ми изглежда някак". 

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ ще обяви името на кандидата си на 2 октомври.