Улесняват процедурата по разкриване на тайната на осиновяването

От днес предлаганите изменения в Семейния кодекс подлежат на обществено обсъждане

29.08.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Улесняват процедурата по разкриване на тайната на осиновяването

Промени в Семейния кодекс предвиждат родителите, които осиновяват, да бъдат задължавани да казват на децата си, че не са биологичните им семейства. Това ще се случва във възможно най-ранна възраст, но с оглед на състоянието и нуждите на децата.

Това съобщиха днес в Министерския съвет министрите Екатерина Захариева и Зорница Русинова. 

От днес проектозаконът ще бъде публикуван за обществено осбъждане. 

Направените изменения са в няколко посоки, коментира министър Захариева. Тя поясни, че в сега действащия закон се предвижда възможност за разкриване на тайната на осиновяването, но само когато изключителни обстоятелства налагат това и то с решение на съда. „Практиката показва, че няма определение за „изключителни обстоятелства”. Почти винаги, когато има такива дела, се постановява отказ”, заяви правосъдният министър, цитирана от "Фокус".

С оглед на промяната в закона Министерство на правосъдието ще се създаде специален Съвет за разкриване на произход, който ще бъде ръководен от зам.-министъра на правосъдието и в него ще има представители от Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и МРРБ.

„Пред този Съвет ще се подават молбите от осиновените и осиновителите. Съветът ще прави проучване на произход, ще има безплатен достъп до Национална база данни „Население” и ще взима решение”, обясни министър Захариева. Тя допълни, че отказите за разкриване на произход ще може да бъдат обжалвани по съдебен ред, както предвижда и сега действащата разпоредба. 

Министрите бяха категорични, че пълното разкриване на биологичните родители ще става едва след тяхното съгласие. 

Разкриването ще става на два етапа. Първият, за който не се изисква съгласието на биологичните родители, ще дава информация за дата и място на раждане, за причини на осиновяването – дали е по решение на Агенция за закрила на детето или е по решение на биологичните родители. Едва след съгласие на биологичните родители ще се предоставя пълната информация за биологичния произход”, обясни още Екатерина Захариева. 

Още за предлаганите промени в Семейния кодекс, в репортажа на Васил Детелинов.