Румяна Бъчварова направи изненадваща проверка в Слънчев бряг

Вътрешният министър обобщи и разговорите с германския канцлер Ангела Меркел

28.08.2016 | 09:51 Редактор: Луиза Божинова
Румяна Бъчварова направи изненадваща проверка в Слънчев бряг

Министър Румяна Бъчварова направи изненадваща проверка в Слънчев бряг. Тя кацна на летището в бургаския квартал "Сарафово" с полет от Германия, където бе заедно с премиера Бойко Борисов. Бъчварова обиколо комплекса с шефа на Областна дирекция на МВР-Бургас - старши комисар Калоян Калоянов. Разговаря и с полицаи, които дежурят по КППТ-та.

Маршрутът й мина и покрай придобилия известност ресторант "4You", където на 8 юни възниква конфликт между групите на Митьо Очите и Божо Кравата. По думите й в комплекса е въведена изключително добра практика всички институции да работят заедно, която трябва да бъде приложена и на други места.

Не са закъснели и първите резултати - увеличил се е оборот на търговските заведения. Въведен е ред, който в началото смущаваше собствениците на заведения и някои туристи. Сега хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, отчете Румяна Бъчварова.

По време на проверката тя обобщи разговорите с германския канцлер Ангела Меркел, съобщиха "Новините ON AIR".

Евросъюзът трябва да има обща политика за кризата с мигрантите и тя трябва да се спазва от всички. За това са настояли в Берлин премиерът Борисов и вътрешният министър Бъчварова по време на разговора си с Меркел, който беше част от седмицата на дипломатически совалки на германския канцлер в опит да постигне единна европейска позиция по мигрантската криза.

Двамата са настояли страната ни да бъде подкрепена в охраната на външните ни граници, за което сме получили подкрепа от европартньорите ни.

"Тук не става въпрос за определен брой автомобили, определен брой офицери, които искаме да дойдат, а за една цялостна политика, която да бъде възприета и от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство", каза Бъчварова след срещата.

"Това, което премиерът направи с посещението си в Истанбул и с визитата си в Германия беше да обясним кои са рисковите фактори и колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила, да започне да се изпълнява, защото в момента това е най-важното условие, за да предотвратим мигрантска криза в Европа. Тук не става въпрос само за България, става въпрос за събития, които могат да се отразят и на останалите държави", заяви вътрешният министър в Бургас.