Просията вече не била доходоносна - ромските кланове се отказали от нея

Ако допреди години един просяк е събирал по 100 лева на ден, днес "печалбата" е спаднала на не повече от 10-20 лева

26.08.2016 | 22:11 Редактор: Ирина Георгиева
Просията вече не била доходоносна - ромските кланове се отказали от нея

Ромските кланове, които пълнеха с просяци централните улици, булеварди и светофари в София, вече не се занимават с доходоносния си до скоро бизнес. Това занимание вече не им носи същите печалби, разкриха пред "Монитор" глави на големи цигански фамилии в близкия до София град Костинброд.

Все по-малко хора проявяват щедрост и им дават стотинки през прозорците на автомобилите си. Ако допреди години един просяк е събирал по 100 лева на ден, днес "печалбата" е спаднала на не повече от 10-20 лева. Парите не стигали дори за бензина, с който шефовете да приберат просещите.

"Нямаме файда. Този човек трябва да се храни, трябва да се прибира, трябва да има и пари за него. С 10 лева не можем да си платим дори разходите, какво да говорим за някаква печалба. До края на 2010 година имаше пари в тази работа. След това приходите започнаха да спадат драстично. Хората не вярват вече. Не дават и стотинка“, обясни глава на голяма ромска фамилия, чийто основен бизнес е бил просията. 

Той вече е насочил усилията си към чужбина - просяците се пращат в Гърция и Франция, където хората давали повече пари и един циганин спокойно си докарвал по над 150 евро на ден, и то само от просия. Тези, които били здрави, а не недъгави пък оставали в България, където се занимавали основно с джебчийство и дребни кражби, уточнява той.