Росен Плевнелиев с държавно отличие на Хърватия

"Великия орден на крал Томислав с лента и голяма звезда" за заслуги в развитието на двустранните отношения

25.08.2016 | 22:40
Росен Плевнелиев с държавно отличие на Хърватия

"България подкрепя безусловно усилията за развитие и свързване на икономиките и инфраструктурата на държавите от Централна и Източна Европа по оста "Север-Юг", заявил президентът Росен Плевнелиев на Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море" в хърватския град Дубровник. 

На форума присъстваха и президентите на Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия, както и представители на изпълнителната власт на Австрия, Чехия, Естония, Латвия, Румъния и Словакия. За това бе съобщено на Интернет страницата на Плевнелиев.

По думите на президента трябва да се търсят нови ефективни начини на сътрудничество в сферите на енергетиката, транспорта, дигиталните комуникации и търговията, ако искаме държавите на Черно, Адриатическо и Балтийско море да имат силен глас в Европейския съюз.

Росен Плевнелиев бе удостоен с най-висшето хърватско държавно отличие - "Великия орден на крал Томислав с лента и голяма звезда" заради заслугите му за мирното и демократичното развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между двете държави. Лично президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович му го връчи.