Красота и патриотизъм – история върху порутена стена в Сандански

Пет момичета от слънчевия град с благородно дело за децата на България

23.08.2016 | 12:00 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Когато я видях за първи път дъхът ми спря. Не можах да повярвам, че се случва. Няма нищо общо с вида, в който бях свикнала да я виждам, откакто тръгнах на училище, докато завърших, а и след това. Стоях като вцепенена, гледах и се възхищавах. Беше прекрасна. Красива. Запомняща се!

На 100-метровата стена в Сандански, която се намира между две училища в града, беше изрисуван българския трибагреник, наред с образите на Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и Райна Княгиня. Там дори може да се прочете стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов.

Преди това стената беше в окаяно състояние и освен, че беше сива и скучна, заплашваше и да падне.

Пет момичета от Града на Слънцето обаче се заловиха за работа и реализираха патриотичния си проект, с който освен по-добър облик на стената, дават и добър пример за хората, особено за децата.

"5 месеца ни трябваха за да съберем парите. Изрисуването стана за броени дни. Изградихме стената наново. Преди това тя беше ронлива, опасна и заплашваше да се срути. Отне ни доста време и ресурси", споделя инициаторката на проекта Юлиана Попдимитрова пред Bulgaria ON AIR.

Останалите четири участнички са Лиляна Дерибанова, Елена Лазарва, Лидия Чанева и Мария Влахова. Юлиана казва, че идеята за проекта е нейна и се е родила импулсивно, когато се е заговорило за промяната на българската история в учебниците, но бързо се превръща в обща за петте, тъй като всяка започва да мисли как да я реализира бързо и ефективно. Една от основните причини за създаването й е да се даде добър пример с миналото ни, за да могат младите да не напускат страната.

"Направихме го преди всичко заради децата. Стената е между две училища, в които се помещават три училищни институции (Земеделска професионална гимназия "Климент Арк. Тимирязев и гимназия "Яне Сандански", в чиято сграда се помещава и Второ основно училище", бел. ред.). В децата трябва да се посее родолюбието, за да могат да мислят за България, да ги надъхаме, че сме силни, когато сме заедно и можем, когато сме много. Искаме да бъдем добър пример, който може да се следва и да покажем, че не е нужно да си под крилото на някой, за да направиш нещо значимо", казва Юлиана.

Момичетата събират пари като организират множество благотворителни инициативи - киновечери, акцията "Прегърни ме за 1 лев" с помощта, на която за три часа успяват да съберат 1000 лева, концерти, сред които и един по-грандиозен в летния театър на Сандански. Там родни звезди са отишли да пеят безрезервно и без пари. Поканен е бил и двукратният световен шампион на скок дължина за хора с увреждания Михаил Христов.

"Помогнаха ни и над 50 фирми и частни лица от града", разказва още Юлиана, като посочи, че не са имали отказ - щом гражданите са разбирали за какво събират средства. "Хората са плътно зад нас", казва тя.

Юлиана сподели, че санданчани са много впечатлени от реновираната стена в центъра на курортния град.

"Върнали сме надеждата и вярата в българското, събудили сме гордост в много от хората. И на децата им прави впечатление, че е красиво", коментира още тя.

Със сигурност всеки, който е имал късмета да види стената в Сандански, е силно впечатлен и зарадван от смелия и така необходим подвиг на петте млади момичета, които не чакат на готово, а действат.

Поклон пред патриотичния им пример. Дерзайте!

 

Автор: Луиза Божинова