Новият пътен знак "Внимание! Мотористи" се въвежда през септември

Идеята за знака идва след серия инциденти, които зачестиха особено много през последните месеци

20.08.2016 | 08:30 Редактор: Ирина Георгиева
Новият пътен знак

Знак "Внимание! Мотористи" се очаква да бъде официално въведен по българските пътища от септември. След серия инциденти с мотористи през последните месеци и последващи протести, мото обществото у нас взема мерки, за да се намали инцидентите на пътя.

Идеята за пътен знак "Внимание! Пази мотористите!" идва след серия инциденти, които зачестиха особено много през последните месеци. Мотористите сами са поставили седем такива знака на едни от най-опасните за тях трасета в България. Това са подбалканският път Кресненското дефиле и Искърското дефиле и други. 

"Фактът, че знаците стоят там, където сме ги поставили, независимо, че не са регламентирани, говори, че дори и пътна полиция счита, че това е правилно", заяви мотористът Александър Бакалов.

Мотористите споделят, че идеята им е знаците да привлекат вниманието на обществото към безопасността на водачите на двуколесни превозни средства. През септември се очаква знакът да стане законово установен, след като председателят на Транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев в парламента заяви, че подкрепя идеята.

"Човекът пое ангажимент доколкото знаем, депозира пред вътрешната министърка искане този знак да бъде включен. Сега очакваме тя да си свърши работата", добави Бакалов.

След серията от инциденти мотористите споделят още, че ще предприемат серия от инициатива, с които да се предпазят на пътя. Една от идеите, за която в момента те водят разговори със Столична община, са обучителни беседи в училищата, за да се повиши културата на пътя.

Текст и репортаж Божила Симова: