Борисов: Ако държавата е стабилна, по 1 млрд. годишно ще отива за хората

Вече има над 4 хиляди санирани блока, похвали се премиерът

30.07.2016 | 13:54 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Ако държавата е стабилна, по 1 млрд. годишно ще отива за хората

Ако не се разклати държавата, по 1 милиард на годината ще отиват за хората. Това каза пред журналисти във Велико Търново премиерът Бойко Борисов по време на откриването на откриването на Рехионалното депо за отпадъци край Шереметя

По думите на премиера във Велико Търново към момента се санират 17 блока. „Средно над половин милион излиза един блок. Финансирането е от държавата на 100%. По този начин автоматично блокът и имотите стават по-скъпи, а енергията пада с 56% надолу.

В началото кандидатстваха много малко хора, тъй като от БСП лъжеха, че ще вземем апартаментите на гражданите и ще им вдигнем данъците. След като вече не им вярват имаме 4 хиляди санирани блока. Апартаментите в тях струват с 20-30 хиляди повече от съседния блок”, каза Борисов.

Той посочи, че санирането в България е 100% държавна помощ: „В другите държави населението и Общината участват с определен процент, но ние искахме да избегнем всякаква възможност за манипулация и затова не участва никой друг. Най-логично е населението също да участва, тъй като това са техни жилища”.

Министър-председателят посочи, че през този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо юли 2015 г. допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, допълни Борисов. Той посочи и инвестициите, които държавата е направила в региона за реализацията на различни проекти и обекти. „Помогнахме на Великотърновския университет, дадохме пари за транзитния път във Велико Търново, правим свлачището и Трапезица, тоест подпомагаме общината с каквото можем”, поясни Борисов.