Парламентът каза "Не" на референдума на Веселин Марешки

Отхвърлиха и петте въпроса, предложени от бизнесмена

29.07.2016 | 17:40 Редактор: Тодор Петров
Парламентът каза

Парламентът отхвърли предложението за провеждане на национален референдум, иницииран от бизнесмена Веселин Марешки, съобщи БНР. Сред въпросите бяха отпадане на имунитета и на партийната субсидия, както и регулиране на цените на горивата и ограничението едно лице да може да открие не повече от четири аптеки. 

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обоснова защо и петте въпроса трябва да бъдат отхвърлени:

По отношение на първия въпрос, подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите: Въвеждането на регулациите би било в противоречие с правилата на конкуренцията и с принципите на пазарната икономика. По отношение на втория въпрос: Въпросът съдържа недоказано, декоративно и подвеждащо твърдение, което може да заблуди участниците в референдума, че ще намалят цените на лекарствените продукти.

Веселин Марешки заяви, че държи най-много на въпроса за цените на горивата:
"Ние ще защитим интереса на българския народ или ще защитим интереса на няколко частни бензиностанции. Затова аз ще ви помоля основният въпрос да бъде отделен от останалите въпроси, да го подложите на отделно гласуване и се надявам на вашата съвест."

Мартин Димитров от РБ предложи следната редакция на първия въпрос: "Смятате ли, че трябва да бъдат премахнати пречките пред конкуренцията на пазара на горивата?" Идеята му срещна подкрепа от БСП. 

В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението въпросът за регулация на пазара на горивата да се отдели от останалите четири.