Законът за антитероризма мина на първо четене

Критики от опозицията в НС, министър Бъчварова защитава предложението

28.07.2016 | 16:00 Редактор: Тодор Петров
Законът за антитероризма мина на първо четене

Законът на правителството за противодействие на тероризма беше приет на първо четене от депутатите, но не и без критики на опозицията. Вътрешният министър Румяна Бъчварова защити предложението на кабинета с мотива, че такива закони има в няколко страни, а и в него се балансират специалните мерки при евентуален терористичен акт и защитата на правата на хората.

Според Димитър Дъбов от БСП обаче от закона не става ясно как мерките, които са описани в него, ще бъдат финансово обезпечени. Той настоя бюджетът на ДАНС и на другите служби да бъде завишен, за да отговорят на засилените заплахи.

Съпартиецът му Атанас Мерджанов смята, че този закон е имитиране на дейност, но уточни, че социалистите премълчават голяма част от забележките си, защото обществото има нужда от спокойствие и сигурност, пише dnes.bg.

Реформаторът Атанас Атанасов предупреди, че със закона се дава еднолично правомощие на министъра на вътрешните работи при антитерористична операцията, което обаче е много опасна процедура.

Целта на закона е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи. Той определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Предвижда се правителството да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на армията в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма.

За лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт.

При тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента.