Обещаха повече пари на синдикатите за социални услуги и заплати

КНСБ поиска увеличение на средствата с 25 и 10 процента

28.07.2016 | 17:46 Редактор: Тодор Петров
Обещаха повече пари на синдикатите за социални услуги и заплати

Повече пари за издръжката на социалните услуги и за заплатите в сектора догодина обеща министърът на финансите Владислав Горанов след среща със синдикати, кметове и социални работници. КНСБ поиска държавната издръжката за услугите догодина да се завиши с 25%, а заплатите да се увеличат с 10 на сто.

Пролетната финансова прогноза за увеличаване на парите за социалните услуги сочеше завишаване с 11 милиона за 2017 г., но според министър Горанов, това ще се преосмисли, като се намери баланс и с необходимите повече средства за охрана на границите, съобщи БНР.

"Институциите у нас са 1 269, в тях работят 15 500 души. Помощният персонал е на минимална заплата. Медицинските сестри, рехабилитатори, логопеди и социални работници получават основна заплата между  550 и 600 лева, а лекарите - 680. След като се платят заплатите, от държавната издръжка остават 25%. Те са за грижа на настанените в социалните домове и центровете за дневни грижи. Така недоволството на персонал,  на семейства и на ползвателите е общо", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.