Най-корумпирани у нас са: политици, болници и митници

Данни сочат, че 75% от хората не харесват депутатите

26.07.2016 | 19:10
Най-корумпирани у нас са: политици, болници и митници

Българите слагат знак за равенство между политиката и корупцията. А корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли, сочат данните от експресно проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани, инструментални и дори репресивни. 

Обратно, институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са почти автоматично критикувани. 
 
Например НАП се ползва с доверието 60% от анкетирани, ДАНС на 51%, МВР на 54% за разлика от парламента, който по традиция е "на дъното" с 75%  неодобрение.

Някъде в средата в "подреждането" на институциите остава правителството, което среща одобрението на  42% от анкетираните и неодобрението на 54 на сто. Отношението към правителството е малко по-благосклонно заради наличието на лоялен електорат.  
 
Както обикновено, на Европейския съюз се гледа като на коректив на българските институции. 64% одобряват факта, че у нас има европейски надзор по отношение на правосъдието и вътрешните работи, макар чувствителен да е и делът от 30% на обратното мнение. 
 
Според анализаторите  голяма част от оценките за институциите у нас се споделят автоматично, без ясен допир до работата на тези институции. 

В обществото е създадена трайна щампа върху съдебната система, която върви ръка за ръка с институциите на политическата власт и често получава негативи от тях. 
 
Проучването показва, че за 23% от анкетираните най-корумпирани са политиците, следват болниците и митниците. 

На второ място по корупция 18% посочват "съда", а на трето  16% казват "полицията". 
 
В същото време само 2% признават, че някога им е искан подкуп от политик. Оказва се, че българите намират най-високи нива на корупция сред политиците, но без пряко да са били потърпевши. 
 
В същото време хората са убедени, че политиците са виновни за проблемите в съдебната система и те нямат интерес да променят сегашното положение – близо 90% се съгласяват с това мнение. 

Двата проблема – корупция и политическа намеса – проличават навсякъде. Например, корупцията и политическото влияние в съда автоматично са възприемани като първопричина и за липсата на осъдителни присъди. С 55% споменавания този проблем е посочен като главен. 
 
Именно корупцията се сочи като най-сериозен проблем на съдебната система – с 33% споменавания. За 29% пък решаващи са квалификацията и морала на съдии и прокурори.

16% намират за най-сериозен проблем политическата намеса в съдебната система, бързината на делата е споменавана в 10% от случаите, а реформата в прокуратурата и самоуправлението в съда остават с доста по-ниски дялове.

Четете още новини в Dnes.bg