България произвежда качествено оръжие, похвали министър Лукарски

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ-Сопот посетиха държавната оръжейница

26.07.2016 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Министерство на икономиката

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ-Сопот посетиха държавната оръжейница, съобщиха от Министерството на икономиката. 

"България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на срещата.

Делегацията включва представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Тя е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ, се посочва в съобщението.

"Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции.

По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. По негови думи в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия.

Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха от своя страна членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

"За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни", посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница Иван Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.

Четете още новини в Dnes.bg