Бойко Борисов: Гранична полиция разполага с кораби в топ 3 на Европа

Техниката е на достатъчно високо ниво, каза премиерът

23.07.2016 | 17:28 Редактор: Луиза Божинова
Бойко Борисов: Гранична полиция разполага с кораби в топ 3 на Европа

[related_articles]

Мога да уверя българите, че Гранична полиция разполага с кораби в топ 3 на Европа. Това заяви днес в Резово премиерът Бойко Борисов. Той пристигна на границата заедно с военния министър и шефа на отбраната и проведе разговор с военнослужещи, изпратени тук.

Според Борисов страната ни има готовност да увеличи контрола по границата. "Техниката, с която разполага армията ни, е на достатъчно високо ниво, за да се следи и контролира границата", каза той.

Борисов съобщи, че е имало опити за трафик на мигранти с яхти "и то не като гръцките гемии", визирайки, че става въпрос за съдове на друго техническо ниво.

"Затова включваме военноморския флот, както и всички кораби на гранична полиция", мотивира се премиерът, допълвайки, че оборудването дава възможност да се наблюдава цялата екватория и да се предотвратяват набезите още преди чужди плавателни съдове да влязат в наши води.

Той посочи, че снощи е имало опити за преминаване на мигранти от Гърция, но веднага са били върнати.

"Огромен труд на полицаи, жандармеристи и военни, но тяхното и наше призвание е да направим така, че българите да спят спокойно", обобщи Борисов, цитиран от Dnes.bg.

"Упрекът ми е изцяло към политиците", заяви още той и повтори тезата си, че само с ракети и кораби не се постига спокойствие.

Борисов коментира и ситуацията в Мюнхен: "За съжаление съм лош пророк и нищо добро няма да се случи. Дали са организирани или са се отключили в някой лабилен различни чувства и състояния – фактите са факти, жертвите са жертви, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави расте".

Преди всичко премиерът изказа съболезнования за трагедията в Мюнхен.

"Само като им гледам лицата на хората – имам пред вид лидери на чужди държави, защото добре ги познавам, многократно съм си говорил с тях и във формална, и в неформална обстановка, виждам какво напрежение, каква решителност, какъв яд и безкомпромисност", допълни министър председателят.

Той заяви, че България продължава да води балансирана политика. "Продължаваме да поддържаме непрекъснати контакти на различни нива с турската държава и въпреки проблемите, които имат в момента, успяваме да запазим относително спокойствие", каза Борисов.