Brexit: Неочакван ръст за туризма ни?

В ситуация, в която англичаните стават по-бедни, което сме наблюдавали в годините, те търсят бюджетни туристически дестинации, каквато сме ние

24.06.2016 | 18:52 Редактор: Ирина Георгиева
Brexit: Неочакван ръст за туризма ни?

В разгара на летния туристически сезон може Brexit-ът да се окаже плюс за туризма ни. И не само за това лято.

"Българският туризъм е в изгодна ситуация, когато става въпрос за обедняване на Великобритания, тъй като ние сме бюджетна туристическа дестинация. Обикновено в ситуация, в която англичаните стават по-бедни, което сме наблюдавали в годините, те търсят бюджетни туристически дестинации, каквато сме ние", коментира пред Dnes.bg директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му, обратно, в годините, когато Англия е по-богата и заможна, гражданите й търсят престижни туристически дестинации, между които не припознават България.

"От днес англичаните са с 10% по-бедни, след като британската лира се срина. Тази тенденция не е еднодневна, тя ще продължи в рамките на месеци", смята Драганов.

Той посочи, че ситуацията ще се успокои, но прогнозира, че като цяло лирата ще загуби между 3-5% от стойността си.

"Което означава, че англичаните ще имат намалена покупателна способност, което означава Welcome to Bulgaria", обобщи специалистът.

Годишно у нас идват между 200-240 хил. англичани. Имали сме години, в които посещенията им са падали до 140 хиляди.

Тази година родният туристически бизнес очаква около 15% ръст спрямо миналата година, или малко над 200 хиляди британски туристи.

Драганов обаче предупреди, че може да възникне проблем, ако договорите с тях са сключени в британски лири и няма валутна клауза. По думите му това би означавало, че хотелиерите ни ще загубят от днес нататък 10% от всяка лира, с която им е предплатено.

Шефът на Института за анализи и оценки в туризма не очаква в бъдеще да бъдат прилагани визи за туристите от Острова.

"Англичаните нямат никакъв проблем с пътуването в последните 200 години, така че няма да имат никакво затруднение по отношение на визите", коментира той.

Четете още новини в Dnes.bg