Сириец избра Родопите пред Германия

Недим Асфур става шивач и заживява в старото училище на Крушево

22.06.2016 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Сириец избра Родопите пред Германия

Югозападните Родопи от няколко години са се превърнали в дом за млад сириец. Добре дошли в Крушево – място с уникална природа и не повече от 240 жители. Сред тях е и Недим Асфур, млад сириец, за който от три години родопскто село е втори дом. 

Пътят на Недим до България е дълъг. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение в друга държава.

Живях в апартамент и падна бомба, всичко стана прах и човек по-добре да избяга", разказа Недим пред Bulgaria ON AIR.

Бягството му приключва в бежанския лагер в Стара Загора. Благодарение на семейство англичани, обаче, Недим попада тук, в  Родопите.

Много харесвам Крушево и вече карам трета година тук. Хората дават всичко – манджа, дрехи. После си намерих работа и тръгна животът. 

Днес старото селско училище е дом за 27-годишният сириец. Разказва, че местните хора му помогнали да превърне старото школо в удобно за живот място и бърза да ни разходи из апартамента, както самият той нарича двете класни стаи, в които живее. 

Извън дома си Недим е известен като сирйският шивач. От известно време той изкарва прехраната си в местният шивашки цех. И въпреки, че парите не са много, Недим е щастлив, че е успял бързо да се реализира в чужда държава.

"Тук се научих, преди в Сирия не шиех. Аз преди не работех такава работа. Има бригадирка, която ме научи как да работя и сега съм номер едно във фирмата. 

Макар, че живее в Крушево само от три години, сириецът е атракция в селото и има много приятели. Сред тях е и 23-годишният Сабри, с който всеки ден пие следобното си кафе.