2,5 млрд. лева излишък в държавния бюджет

Борисов: Събираме много пари от контрабанда, санираме и връщаме дългове

29.05.2016 | 17:05 Редактор: Тодор Петров
2,5 млрд. лева излишък в държавния бюджет

"Държавата събира много пари от контрабанда. Към този месец имаме 2,5 млрд. лв. излишък в бюджета, връщаме стари дългове и отделяме по милиард на година за санирането", каза премиерът Бойко Борисов

Отделяме по 1 милиард на година за санирането на блокове по програмата за Енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, обясни той при откриването на поредния саниран блок в Благоевград.

Премиерът призна, че в началото програмата за саниране му се е струвала една абсурда социална политика.

"Това да дойде, да ми направи някой къщата в Банкя да ми я санира, да ми я боядиса ми се струваше абсурдно - като знам колко пари струва. Но аз благодаря на Благоевград, който показа, че това не е така", каза още министър-председателят.

Борисов обясни, че хората са били лъгани безобразно относно самата програма. "Едни емисари са минали и са им казвали, че това ще се плаща, други са лъгали хората, че ще им вземем апартамента, после са минали трети и са ги излъгали, че ще им скочи данъчната оценка. Разликата в цената на данъка на санираните блокове и на останалите е 1.70 лв., но цената на имота в санирания блок е доста по-висока, а сметките са по-ниски", прибави премиерът.

Той коментира, че в момента се санират около 900 блока в страната и тези, които са се подвели на лъжите, ще останат по-назад. "Това ще е добър урок да не слушат тези, които са ги излъгали“, коментира още той, цитиран от "Фокус".

"Между 65-75 млн. лв. годишно се предоставят за църкви, манастири, обредни домове. Държавната програма е много голяма", заяви премиерът при посещението си в новия храм "Св. Възнесение Господне" в радомирското село Друган.

За строителството му партия ГЕРБ е дарила 50 000 лв. и е вписана като втори ктитор на Светата обител. Днес в храма ще се състои първата сватба, със задоволство отбеляза премиерът.

Строителството на черквата започнало през 20-те години на миналия век. Градежът продължил през 2005 г. по инициатива на тогавашния кмет на Друган Ненчо Мирков. Той е и първият ктитор на храма. Над 100 са дарителите на църквата.

Премиерът похвали жителите на Друган, от които всеки се е включил в изграждането на църквата или с пари, или с материали - според възможностите си. Бойко Борисов поздрави секретаря на кметството Веска Чакърова, която изографисва Светата обител.Хората пък благодариха за големия дарителски жест на ГЕРБ, без който църквата нямаше да бъде завършена.

Църквата е със застроена площ 200 кв.м.Тя се намира в центъра на Друган до стар храм, който се ремонтира. Бойко Борисов заедно с Ненчо Мирков и други жители на селото се наслади на фолклорната програма на радомирския танцов ансамбъл "Етнофолк". Той сподели, че има стринка от Друган. От селото бил и негов бивш треньор.