Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици

45 000 преподаватели навършват пенсионна възраст до 10 години

28.05.2016 | 11:50 Редактор: Тодор Петров
Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици

Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици – това показват данни на синдикатите. В момента училищните директори трудно намират преподаватели по тези предмети, показват проучвания на КНСБ. 

По данни на Министерството на образованието през следващите 10 г. около 45 000 учители ще навършат пенсионна възраст, пише "Монитор". 

Според промени в Кодекса на труда всеки работодател може да освободи от длъжност служител, навършил пенсионна възраст. Преподавателите, които не са пожелали да излязат в заслужена почивка, ще могат да останат в класната стая, докато се намери заместник. 

Все по-малко студенти обаче избират учителската професия. Данни на МОН показват, че през последните 5 г. младежите, избрали да следват педагогика, са намалели с 1/4. Проучване на синдикати обаче показва, че всеки втори учител по диплома изобщо не прекрачва училищния праг.

Статистиката показва, че най-сериозен отлив на студенти има в специалността „Химични технологии“, където за 5 г. обучаващите се за намалели с 36%. С 30 на сто е спаднал броят на кандидат-архитектите, а на студентите по "Електротехника" и "Машинно инженерство" с ¼. Тъй като това са професии, за които има дефицит на пазара на труда, тези специалности ще са сред приоритетните, по които студентите ще получават европейски стипендии. 

Студентите от 32 специалностите ще могат да кандидатстват за евростипендии. Помощта за успех е в размер на 120 лв. и за нея могат да кандидатстват студенти с успех над "Добър 4". Тази възможност няма да имат студентите по медицина, право, икономика, психология.

През последните 5 г. кандидат-висшистите по психология са се увеличили с 20%. Броят на студентите по право пък е нараснал с 17 на сто. 

"Икономика" продължава да е сред най-желаните специалности, като от 2010 г. досега обучаващите се в това направление са се увеличили с 4%. Тези специалности обаче не се търсят на пазара на труда.