Президентът Плевнелиев сезира КС за референдума на Слави Трифонов

Искането на държавния глава засяга три от въпросите на предстоящия референдум

27.05.2016 | 15:56 Редактор: Мария Аладжова
Президентът Плевнелиев сезира КС за референдума на Слави Трифонов

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд относно приетото на 12 май от НС решение за провеждане на национален референдум.

Държавният глава е отправил искане до КС да се произнесе за съответствие с Конституцията по отношение на три от въпросите, а именно - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВнР и началниците на районните управления в областните дирекции на ведомството да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Конституцията предвижда, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено (пряка демокрация) и чрез органите, предвидени в Конституцията (представителна демокрация). Тези форми взаимно се допълват, подчертават от прессекретариата на президента. 

Президентът заяви позицията си, че винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите. Според него този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. 

Това обаче не можело да бъде постигнато при незачитане на принзипа на върховенството на правото. Според държавния глава не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление. 

През април парламентът отмени гласувания текст от промените в Изборния кодекс, който не допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същ ден. С това на практика беше ревизирана поправката, известна като "Слави Трифонов", тъй като разделянето на двата вота бе направено именно заради инициирания от шоумена референдум. Така референдумът ще се проведе заедно с президентските избори наесен.