Партия ухажва изоставения абитуриент Кристиан

"Не искам да членувам никъде, а да съм свободен човек", обяснява момчето

27.05.2016 | 07:17 Редактор: Тодор Петров
Партия ухажва изоставения абитуриент Кристиан

Човек от младежкия клуб на една партия ме покани на среща в парламента. Беше учтив, поиска ми ЕГН-то и трите имена, за да ми издаде пропуск. Бях тръгнал натам, но размислих и му се обадих. Казах му, че не искам да членувам в никоя партия и искам да съм си свободен човек. Разбрахме се, че ще си останем приятели.

Това разказа пред "24 часа" Кристиан Неделчев от 12 "г" клас на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън". Само ден по-рано той се прочу като зарязаното от съучениците си момче, което тръгна под дъжда към метрото, за да стигне до бала си, докато останалите абитуриенти се качиха по колите си.

За броени часове абитуриентът стана народен любимец, а темата - най-коментирана в държавата. Много от хората в социалните мрежи искат да помогнат, а бизнесмени се обадили по телевизиите с предложения за работа към майката Юлиана Гатева и младежа. Засега обаче оферти не са стигнали до жената, призна тя.

"Аз нямам автомобил, синът ми беше решил, че ще отиде с метрото, ако за него няма място в колите. Но Весна (млада съседка) е усетила, че момчето е самотно, а и интелигентно", каза майка му Юлиана.

Кристиан останал без баща на 8 г. Бил военноморски офицер, починал от рак. Майката пък е без работа.

"Ако някой ми предложи работа малко след юни, бих работила, бих писала, бих правила всичко, което мога, защото го мога", казва 49-годишната жена. Юлиана Гатева иска само до края на юни да е изцяло отдадена на сина си, който се готви да кандидатства в Софийския университет.

Вече са платили 150 лв. за явяването на 5 изпита - ще държи български език и литература, журналистика, английски, история на България и устен по журналистика.

Двамата вярват, че се е справил успешно на матурите. Освен задължителния зрелостен изпит по български, се явил на втори по английски език. "Изключително добър е по английски, но много добре се справя и с немския", радва се майка му. Детето ми винаги си е седяло вкъщи и си е учило уроците, хвали го тя.

Последно тя е работила в НОИ, но не се разбрала с началниците и напуснала. Има 2 магистратури - по икономика на труда и икономическа журналистика от УНСС.

Теглила е 2 кредита през последните години. Първият е за покрива, защото Кристиан, майка му и баба му живеят на последния етаж в блок в кв. "Люлин". 6 години след това съседите не връщали парите на Юлиана.

Вторият кредит бил, за да заведе момчето на море през 2014 г. Планирали да отидат на къмпинг в Дуранкулак, но условията били ужасни, а Кристиан има алергия, затова останали 5 дни във Варна. Тогава за втори път в живота си 19-годишният младеж бил на море.