Нинова обвини Борисов, че крие доклад за националната сигурност

"Съдържанието не е лицеприятно за управляващите", отсече лидерът на БСП

27.05.2016 | 13:13 Редактор: Тодор Петров
Нинова обвини Борисов, че крие доклад за националната сигурност

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че не предоставя доклада за състоянието на националната сигурност за 2015 г. на парламента, защото в него имало "нелицеприятни неща за управляващите".

Тя отсече, че срокът, в който премиерът трябва да го представи пред депутатите е края на март, а пък той го бавил умишлено.

"Причините за това могат да са две – или екипът Ви е неспособен да го изготви, в което се съмнявам, защото в службите работят професионалисти, или нещо Ви притеснява и търсите начин да го предоставите на парламента под по-приемлива формула", отсече соцлидерката, пише Dnes.bg.

"Както можете да допуснете аз съм го прочела предварително и моля Ви не уволнявайте никого в Министерски съвет. Съдържанието не е най-лицеприятното за управляващите", продължи тя.

Според нея най-вероятно това е и причината докладът да се бави и да се крие, за да бъде преработен. Нинова допълни, че в доклада извън външните заплахи констатациите по вътрешните заплаха за националната сигурност са сериозни.

"Усвояването на евросредствата също е отбелязано там, но да си кажем истината, че спирането на проекти е било само заради нарушения на кметове на ГЕРБ, нека погледнем на еврофондовете като държавнически въпрос, защото европейските пари ще свършат пред 2020 г., а ние нямаме национална икономика и това е големият проблем, тези пари бяха за национална икономика, а вие ги пропиляхте и 2020 г. държавата ще осъмне без БВП", продължи с критиките лидерът на БСП.

Въпреки острите обвинения премиерът Бойко Борисов й отговори спокойно, че докладът вчера е бил приет от правителство и срокът за представянето му не е задължителен, а препоръчителен.

"Политиката на национална сигурност е въпрос на общи усилия и трябва да бъде изключена от партийните спорове", обобщи той.