Либерализацията в енергетиката е приоритет за България

Намираме се в изключително важен регион, но ни липсва достатъчно добър енергиен пазар, заяви Росен Плевнелиев

26.05.2016 | 18:00 Редактор: Луиза Божинова
Либерализацията в енергетиката е приоритет за България

България е водещ регионален играч на Балканите и прави всичко възможно да помогне на съседите си по пътя им към интеграцията в Европейския съюз.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща с Мигел Ариас Канете, европейският комисар за климата и енергетиката, който е на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата Плевнелиев подчерта, че България ще продължи да работи за енергийна диверсификация, либерализация и за свързването на енергийните пазари на държавите в региона.

"Либерализацията в енергетиката се превърна в приоритет за България и вече е процес, по който осъществяваме напредък", допълни Росен Плевнелиев.

Той посочи, че се намираме в изключително важен регион, но ни липсва достатъчно добър и свързан енергиен пазар.

"Трябва да предприемем решителни стъпки за създаване на енергийна мрежа с нормални пазарни условия и за преодоляването на фрагментираността в сектора в ЕС“, категоричен е президентът.

Комисар Мигел Ариас Канете пък заяви, че България е надежден партньор на Европейската комисия в сферата на енергетиката, има ключово географско местоположение и в бъдеще ще има решаваща роля за свързаността на енергийните мрежи. Канете добави, че ЕК има готовност да подпомогне модернизацията, транформацията и прозрачността на енергийния сектор у нас и в региона.

"Европейските държави имат желание да си сътрудничат, а европейските граждани искат да имат сигурност на доставките и справедливи цени за енергия“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава бе категоричен, че липсата на конкурентни цени в енергийния сектор е основна пречка пред преодоляването на неравенствата в Европейския съюз и повишаването на жизнения стандарт на държавите в региона.

Президентът Плевнелиев и комисар Канете обмениха мнения и по въпроси от международния дневен ред.

Държавният глава посочи, че България е отговорен и прогнозируем партньор, който отстоява европейските ценности и допринася за формирането на европейския дневен ред.

"България твърдо стои зад европейската идея. Няма да се поддадем на популизма и национализма и няма да бъдем подведени от краткосрочни интереси“, категоричен бе Росен Плевнелиев, като посочи и приноса на страната ни в общите усилия за справяне с бежанската криза и за защитата на външната граница на Европейския съюз.